Filtre
Tükenenleri Gösterme
Toplam 2 ürün görüntüleniyor.

Süleyman Hayri Bolay.jpg (6.85 MB)

1937’de Ermenek’in Dindebol köyünde doğdu. Babası öğretmen olduğu için ilkokulu muhtelif köylerde okudu. Ortaokul ve liseyi Konya’da bitirdi. 1961’de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’n­den mezun oldu. Aynı yıl Sivas-Yıldızeli Pamukpınar Öğretmen Okulu’na din bilgisi öğretmeni olarak tayin edildi. Orada 2 yıl bo­yunca idarecilik ve öğretmenlik vazifesini sürdürdü. Sonrasında Ordu Perşembe Öğretmen Okulu’na tayin edildi. İkinci sınıftayken Ord. Prof. Dr. Hilmi Ziya Ülken’den gönüllü olarak alıp hazırladığı mezuniyet tezi 1967’de Türkiye’de Maddeci ve Ruhçu Görüşün Mü­cadelesi ismiyle yayınlandı.

1967 senesinde Ankara İmam Hatip Lisesi’ne tayini çıktı. Aynı sene Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Irak Bağdat Üniversitesi’ne gön­derildi. 1968 senesinde askerliğini Denizli’de piyade olarak yaptı. 1971’de üniversite asistanlık imtihanını kazandı ve Felsefe Tarihi asistanı olarak göreve başladı.

Aristo Metafiziği ile Gazali Metafiziğinin Mukayesesi isimli çalışma­sıyla Felsefe Doktoru unvanı aldı. 1979 yılında Emile Boutroux’da Zorunsuzluk Doktrini başlıklı doçentlik tezini bitirdi. Daha sonra Ankara Üniversitesi tarafından Paris’e gönderildi.

1980-81 ders yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölü­mü’nde dersler verdi. 1982’de Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dekan yardımcılığının yanı sıra Fen-Edebiyat Fakül­tesi’nde de felsefe grubu derslerine girdi.

1986’da Kültür Bakanlığı 1000 Temel Eser Komisyonu’nun başkan­lığını yaptı. 1987 Ocak ayında Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bö­lümü’nde Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev aldı.

1989’da Türkiye Diyanet Vakfı Yayınlarını kurdu. 1989-1995 arasın­da Polis Akademisi’nde sosyoloji dersleri verdi. 1996 senesinde Gazi Üniversitesi rektörünün daveti üzerine Gazi Üniversitesi Fel­sefe Bölümünü kurdu ve başkanlığını yaptı. 2 Şubat 2004’te yaş haddinden emekli ayrıldı.

Başlıca eserleri: Osmanlı Düşünce Dünyası, Türkiye’de Ruhçu Maddeci Görüşün Mücadelesi, Aristo Metafiziği ve Gazali Meta­fizikleri, Tabiat Kanunları Değişmez mi?, Bilim Değeri Meselesi, Felsefi Doktrinleri ve Terimleri Sözlüğü, Felsefeye Giriş, Felsefe Dersleri, Din Kültürü ve ahlak Bilgisi Dersleri, Türk Düşüncesin­de Gezintiler, Felsefe Dünyasında Gezintiler, Ferit Kam, Kur’an’da İman (Almancaya çevrildi).

BATI_

7308052261181544
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.